School

Onze school is een openbare basisschool in Amsterdam West en valt onder het bestuur van AWBR (Amsterdam West Binnen de Ring, stichting voor openbaar primair onderwijs)

Huisvesting

School of Understanding Amsterdam-West is gestart in schooljaar 2016 – 2017 in de Potgieterstraat 34 (zie video).

Vanaf schooljaar 2018 – 2019 zijn wij gehuisvest in het monumentale gebouw Pieter (P)  Oosterleeschool in de Orteliusstraat 28, 1057 BB te Amsterdam.

De voormalige Pieter Oosterleeschool in de Amsterdamse Orteliusstraat werd in 1931 gebouwd naar ontwerp van Cornelis Krusywijk en is een gemeentelijk monument. Het gebouw is vernoemd naar de directeur van een kweekschool voor onderwijzers in Nijmegen, die diverse publicaties over onderwijs op zijn naam had staan.

Het prachtige trappenhuis van deze school en de gangen zijn nog in oorspronkelijke staat.  Op de overlopen en op de bovenste verdieping bevinden zich glas in lood ramen met vrolijke motieven.Verder zijn opvallend mooi de matte rood-grijze vloeren bij de ingang, op de overlopen en in de gangen voor de lokalen. Op deze gangen vinden we ook weer de geglazuurde tegels in gelijke kleurstelling als in het trappenhuis, ook daar waar nissen voor de jassen zijn gecreëerd. De lokalen liggen aan de achterkant, op het oosten.

U komt binnen in het trappenhuis. Dit trappenhuis biedt toegang tot de (iets verdiepte) begane grond met ruimtes voor de onderbouw en de preschool, twee verdiepingen met ruimtes voor de onderbouw (1 hoog) en de middenbouw (2 hoog) en daarboven een zolderverdieping met ruimtes voor de bovenbouw.

Als we linksaf slaan op de begane grond vinden we aan de rechterhand de garderobe en aan de linkerhand de ruimte voor de gastvrouw en de directeur. Als we de brede trap aflopen komen we in een grote ruimte  die is afgebakend met hoge glazen wanden om zo diverse onderwijsruimtes te kunnen afbakenen. Hier bevinden zich de ontwikkelgroep van de ‘bouwers’ (onderbouwgroep), tegelijkertijd het leerplein expressie van de bouwers, en de ruimtes voor de preschool. Beide ruimtes worden gescheiden door een mobiele wand waardoor er 1 ruimte van te maken is. De terrasdeuren grenzen aan ons groene speelplein waardoor kinderen binnen en buiten kunnen leren en spelen.

Op de eerste verdieping vinden we in het trappenhuis een gespreksruimte en de toegang tot een brede hal. Deze ruimte is compleet vernieuwd waarbij het monumentale helemaal tot zijn recht komt. Als eerste vallen de werknissen op waar zich vroeger de kapstokken bevonden. Aan deze hal bevinden zich 3 grote ruimten en een kleinere ruimte. De  grote ruimten zijn ingericht als ontwikkel-, leer- en onderzoeksruimte. De ruimtes hebben een schuifdeur waardoor alle ruimtes aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Deze schuifdeur zal tijdens de ontwikkelgroep gesloten zijn en kan tijdens de leerpleinen geopend worden om zo laagdrempelig gebruik te kunnen maken van de diverse leerpleinen.  Aan het einde van de gang is de kleinere ruimte ingericht als stilteruimte.

Een trap hoger bevindt zich eenzelfde gespreksruimte en hal met werknissen en onderwijsruimtes. Deze is identiek aan de eerste verdieping. De kleinere ruimte is echter in gebruik als levenshoudingsplein voor alle kinderen.

Op de bovenste verdieping bevindt zich de zolder. Vanuit het trappenhuis komt u binnen in de ‘woonkeuken’. Deze keuken is modern ingericht en beschikt over een oven, inductiekookplaat, cooker, vaatwasser en koelkast. Aan de linkerkant bevindt zich een kleine en zeer sfeervolle ruimte die dienst doet als stilteruimte. Net voorbij de garderobekast (alleen voor deze verdieping) bevindt zich een grote ruimte die is ingericht als ontwikkel-, leer- en onderzoeksruimte voor de ‘wetenschappers’ (de bovenbouwkinderen).

Gymzaal

De gymlessen van de school worden gegeven in het gymlokaal van de Joop Westerweelschool (dinsdags) en de gymzaal van de Corantijnschool (vrijdags). Beide scholen zijn op loopafstand van onze school. Waar mogelijk en wenselijk maken we uiteraard gebruik van het park voor de deur om te sporten en te bewegen.

Schoolplein & buitenspelen

De school heeft een prachtig aangelegde binnenplaats. We hebben een zogenaamd Groen Speelplein met veel ruimte voor natuur, ontdekken en bewegen.